Συγκριση αποδοσεων

σύγκριση αποδόσεων

Με τον όρο “απόδοση” στο στοίχημα εννοούμε την τιμή με την οποία θα πολλαπλασιάσουμε το ποντάρισμα μας ώστε να υπολογίσουμε τα κέρδη μας. Είναι το α και το ω όταν μιλάμε για το στοίχημα, καθώς αυτό ακριβώς το ξεχωρίζει από κάθε άλλο τυχερό παιχνίδι. Και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε είναι σημαντική η συγκριση αποδοσεων. Αγοράζεις αξία και όχι σημείο. Μπορεί να βλέπεις ένα σημείο σε ένα ματς ως το απόλυτο στάνταρ και ίσως να είναι κιόλας. Αλλά αξίζει να “αγοράσεις” την απόδοση, με βάση όλα τα δεδομένα που έχεις στα χέρια σου για την αναμέτρηση;

Ποιος καθορίζει όμως αυτόν τον παράγοντα; Μα φυσικά οι bookmakers οι οποίοι είναι σε θέση να αξιολογούν τη πιθανότητα νίκης του κάθε αποτελέσματος και να ορίζουν τις ανάλογες αποδόσεις. Όμως αυτή η “αξιολόγηση” δεν είναι ίδια σε όλους του bookies.

Γι’ αυτό η συγκριση αποδοσεων στο στοίχημα είναι κάτι που ο σύγχρονος παίκτης οφείλει να κάνει εάν θέλει να γνωρίζει σε ποια εταιρία το ποντάρισμα του θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Βέβαια, η εύρεση των καλύτερων αποδόσεων μόνο εύκολη δεν είναι ειδικά με τους τόσους στοιχηματικούς παρόχους που υπάρχουν πλέον.

Ουσιαστικά ο παίκτης πρέπει να κάνει μια συγκριση αποδοσεων μέσω της γκανιότας. Κάθε στοιχηματικό site έχει την δική του και μέσω αυτής αποφασίζεται πόσο υψηλή ή χαμηλή θα είναι η απόδοση ενός σημείου, καθώς μπαίνει στην μέση και το κέρδος της εταιρίας, η προμήθειά της. Στις παρακάτω παραγράφους θα αναλύσουμε τι είναι η γκανιότα και πως μπορούμε να τη συγκρίνουμε μεταξύ των εταιριών, γιατί είναι σημαντικό στο online betting να κάνουμε σύγκριση αποδόσεων στοιχήματος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

30.000 live παιχνίδια κάθε μήνα στην Winmasters

Γιατί χρειάζεται η συγκριση αποδοσεων στο στοίχημα

Συγκριση αποδοσεων

Η συγκριση αποδοσεων είναι πολύ σημαντική στο online στοίχημα και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κέρδος του παίκτη. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Όταν επιλέγουμε το σημείο που θα τοποθετήσουμε στο δελτίο μας, αυτό έχει μια συγκεκριμένη τιμή. Άρα εμείς στην ουσία αγοράζουμε αυτή την τιμή και ποντάρουμε πάνω σε αυτή.

Αν όμως βρίσκαμε κάπου αλλού το ίδιο σημείο με μεγαλύτερη τιμή, τότε το κέρδος μας θα ήταν και αυτό μεγαλύτερο με το ίδιο ποντάρισμα. Γι’ αυτό η συγκριση αποδοσεων στοιχήματος θα έλεγε κανείς ότι επιβάλλεται πλέον ανάμεσα στις εταιρίες, ώστε να ξέρει ο καθένας που κινείται η αγορά όσον αφορά τις αποδόσεις του κάθε γεγονότος αλλά και σε ποιον στοιχηματικό πάροχο αξίζει τελικά να βάλει τα λεφτά του.

Όμως το να μπαίνει ο παίκτης σε κάθε εταιρία ξεχωριστά και να ψάχνει την τιμή του κάθε σημείου είναι δύσκολο και αρκετά χρονοβόρο. Ευτυχώς με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο, θα βρούμε πολλές ιστοσελίδες που η δουλειά τους είναι ακριβώς αυτή, ο έλεγχος των αποδόσεων των πιο σημαντικών στοιχηματικών παρόχων. Επίσης σε αυτά τα site μπορούμε να δούμε και την μεταβολή της εκάστοτε τιμής και να κρίνουμε ανάλογα την εκτίμηση του κάθε book.

Παιχνίδι με την αξιοπιστία του Pamestoixima.gr

Πως γίνεται η συγκριση αποδοσεων στοιχήματος

Έφτασε λοιπόν η ώρα να κάνουμε συγκριση αποδοσεων. Που θα πρέπει να βασιστούμε όμως ώστε να μπορέσουμε από την πλευρά μας να βγάλουμε ένα σωστό συμπέρασμα; Όπως είπαμε και παραπάνω, οι bookmakers πλέον έχουν πληθύνει αρκετά κάνοντας δύσκολη την έρευνα μας. Ας δούμε παρακάτω πως μπορούμε να απλουστεύσουμε λίγο τα πράγματα.

Συγκριση αποδοσεων με βάση τον ΟΠΑΠ

Συγκριση αποδοσεων

Καταρχάς, θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν τις αποδόσεις που βγάζει ο εθνικός πάροχος στοιχημάτων κάθε χώρας, στην περίπτωση μας ο ΟΠΑΠ. Συνήθως οι αποδόσεις που θα βρούμε εκεί είναι οι χαμηλότερες, αφού αν κάνουμε σύγκριση γκανιότας με τους υπόλοιπους bookmakers θα δούμε πως έχει το μεγαλύτερο ποσοστό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τις παραβλέπουμε καθώς είναι μια σωστή βάση για το που θα κινηθούμε και εμείς.

Συγκριση αποδοσεων με βάση τα ανταλλακτήρια

Συγκριση αποδοσεων

Ακόμα μία συγκριση αποδοσεων που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτή που αφορά τις αποδόσεις των ανταλλακτηρίων (όπως η Betfair, η Betdaq κλπ). Βέβαια θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα στοιχηματικά exchanges έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από τα παραδοσιακά sportsbooks αφού οι αποδόσεις δεν βγαίνουν από έναν bookmaker αλλά από τις αγοραπωλησίες των παιχτών. Έτσι, στην πλειψηφία των περιπτώσεων θα δούμε τιμές υψηλότερες από αυτες που θα βρούμε στις τυπικές στοιχηματικές εταιρίες.

Live Streaming* & Cashout* στη Betshop

Πολιτική του εκάστοτε bookmaker

Σύγκριση αποδόσεων

Πολλές στοιχηματικές εταιρίες έχουν συγκεκριμένη πολιτική σχετικά με τις αποδόσεις του φαβορί και του αουτσάιντερ, ανάλογα πάντα και με την κάθε αγορά. Εφόσον έχουμε παρακολουθήσει που κυμαίνονται συνήθως οι τιμές που ορίζει ο πάροχος, ξέρουμε περίπου τι να περιμένουμε. Έτσι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να εντοπίσουμε κάποιο value bet όταν θα δούμε αποδόσεις διαφορετικές από αυτές που συνηθίζει ο bookmaker (πχ το φαβορί σε υψηλότερη απόδοση από ότι αναμένεται).

Συγκριση αποδοσεων με βάση το Ασιατικό Χάντικαπ

advantage

Μια αγορά που αρχίζει να κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους παίχτες είναι το Ασιατικό χάντικαπ. Επίσης είναι μια αγορά που μπορει να μας δείξει πόσο καλά μπορεί να γνωρίζει ένας bookmaker κάποιο γεγονός ή διοργάνωση. Παρακολουθώντας τις αποδόσεις στα ασιατικά χάντικαπ μεταξύ των εταιριών και ποιες από αυτές τελικά επαληθεύονται, θα μπορείς να έχεις μια καλύτερη εικόνα για το πόσο ισχυρό μπορεί να είναι ένα φαβορί.

Συγκριση αποδοσεων με βάση τον προσωπικό σου μέσο όρο

Σύγκριση αποδόσεων

Ένας ακόμα τρόπος που θα σε βοηθήσει με τη συγκριση αποδοσεων στοιχήματος, είναι να φτιάξεις ένα δικό σου μέσο όρο. Τι τιμή θα έδινες εσύ στο σετ των αποδόσεων σε μια αναμέτρηση; Για να το κάνεις αυτό βέβαια, επιβάλλεται να ξέρεις όλα τα δεδομένα του ματς και από εκεί να βγάλεις την απόφασή σου. Αν η προσωπική σου άποψη είναι χαμηλότερη από αυτό που προσφέρεται, τότε έχεις μπροστά σου ένα value bet.

Επίσης επέλεξε τις στοιχηματικές εταιρίες που θεωρείς εσύ πιο σημαντικές και που πιθανότατα θα έχεις κιόλας λογαριασμό και βρες τη μέση τιμή των σημείων τους κάθε γεγονότος. Ένα δείγμα 6-7 εταιριών είναι αρκετό ώστε να διαλέξεις την καλύτερη απόδοση.

Υψηλές αποδόσεις στην κορυφαία στοιχηματική εταιρία

Σύγκριση γκανιότας στους bookmakers

tik check icon

Για το τέλος αφήσαμε ίσως το πιο σημαντικό. Η γκανιότα είναι το βαρόμετρο όταν μιλάμε για συγκριση αποδοσεων και υπολογίζεται ως το σίγουρο κέρδος που έχει η κάθε στοιχηματική εταιρία σε οποιοδήποτε γεγονός ή αγορά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια αγορά δύο πιθανών αποτελεσμάτων όπως το over/under 2.5, στο οποίο οι πιθανότητες να κερδισούμε είναι θεωρητικά στο 50/50.

Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ποτέ τιμές μοιρασμένες όπως 2.00 στο over και 2.00 στο under όπως θα ήταν μαθηματικά σωστό. Πάντα θα υπάρχει μια απόκλιση αφού πρέπει να κέρδισει και η εταιρία.

Όπως καταλαβαίνετε, όσο χαμηλότερη είναι η γκανιότα τόσο μικρότερο είναι το κέρδος του παρόχου (άρα και μεγαλύτερες οι αποδόσεις που μας προσφέρονται) και είναι καλό να την γνωρίζουμε όταν πρόκειται για συγκριση αποδοσεων στοιχήματος. Για να υπολογίσει κανείς τη γκανιότα, μπορεί να κάνει το εξής: να διαιρέσει το 100 με την κάθε απόδοση μια αγοράς, να προσθέσει τα αποτελέσματα που θα βρει και έπειτα να αφαιρέσει από το άθροισμα το 100.

Η διαφορά που θα προκύψει είναι η γκανιότα. Για παράδειγμα, μια αγορά over/under 2.5 μας δίνει αποδόσεις 1.80 για το over και 2.05 για το under. Η πράξη που πρέπει να κάνουμε είναι 100/1.80=55,55 και 100/2,05=48,78. Προσθέτουμε 55,55+48,78=104,33. Τέλος αφαιρούμε 104,33-100=4,33. Άρα η γκανιότα σε αυτή τη περίπτωση είναι 4,33%.

Κάνοντας σύγκριση αποδόσεων στο στοίχημα με τον παραπάνω τρόπο μπορούμε να ξέρουμε ποιο σημείο έχει την καλύτερη τιμή μεταξύ των bookmakers και αν αξίζει τελικά να το επιλέξουμε.

Στη Novibet παίζεις δωρεάν στη Novileague