Γκανιότα: Η σημασία της στο στοίχημα

γκανιότα

Όσοι ασχολούμαστε με το στοίχημα έχουμε ακούσει πολλές φορές τον όρο γκανιότα όμως λίγοι είναι αυτοί που όντως ξέρουν τι είναι, πως επηρεάζει το παιχνίδι μας ή για ποιον λόγο είναι σημαντική η γκανιότα στο στοίχημα. Ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος για να καταλαβεί κανείς πως τη χρησιμοποιούν οι bookmakers, είναι να πούμε ότι είναι η προμήθεια που κερδίζουν οι στοιχηματικές εταιρίες από τα πονταρίσματα μας ανεξαρτήτου αποτελέσματος.

Έχει άμεση σχέση με τις αποδόσεις των σημείων που προσφέρονται από την κάθε εταιρία σε όλες τις αγορές και είναι ένας σημαντικός τρόπος για να δούμε σε ποιον πάροχο αξίζει να τοποθετήσουμε το στοίχημα μας.

Στις παρακάτω παραγράφους σε αυτόν τον οδηγό του Bet-Prognostika θα αναλύσουμε εκτενέστερα την γκανιότα και τι είναι ακριβώς, θα δούμε πως μπορούμε να την υπολογίζουμε ώστε να διαλέγουμε καλύτερες και πιο συμφέρουσες αποδόσεις αλλά και πως μπορούμε να την “νικήσουμε” ώστε να βγούμε κερδισμένοι.

Παιχνίδι με την αξιοπιστία του Pamestoixima.gr

Γκανιότα – Τι ειναι και πως θα την υπολογίσεις

Όπως γράψαμε και παραπάνω, η γκανιότα στο στοίχημα είναι η προμήθεια, το χρηματικό ποσό δηλαδή που θα μπει στην τσέπη του bookmaker από το ποντάρισμα μας ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα ενός γεγονότος. Στην ουσία είναι το σίγουρο κέρδος που έχει η κάθε στοιχηματική εταιρία.

Για να το εξηγήσουμε περισσότερο, ας πάρουμε για παράδειγμα έναν αγώνα μπάσκετ το οποίο τελικό σημείο θα είναι νίκη γηπεδούχου ή νίκη φιλοξενούμενου, δηλαδή οι πιθανότητες είναι 50/50 άρα και οι αποδόσεις θα έπρεπε να είναι 2.00-2.00. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού συνήθως θα δούμε ένα ποσοστό της συνολικής απόδοσης να χάνεται και να έχει διακύμανση λόγω της γκανιότας, αλλά και λόγω της διαφοράς δυναμικότητας των αντιπάλων, όπως πχ 1.70-2.20.

Γκανιότα: Ο υπολογισμός της

Γκανιότα

Ο υπολογισμός αυτής της προμήθειας γίνεται με διάφορους τρόπους και μετριέται πάντα σε ποσοστό. Ας δούμε αυτή τη φορά τις αποδόσεις ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Ένας απλός και εύκολος τρόπος είναι να διαιρέσουμε το 100 με την απόδοση κάθε σημείου και να προσθέσουμε τα υπόλοιπα που θα βρούμε.

Για παράδειγμα, έχουμε τις αποδόσεις για τα σημεία 1Χ2 αντίστοιχα, 2.15-3.30-3.50. Οπότε έχουμε 100/2.15=46.51, 100/3.30=30.30, 100/3.50=28.57 και έπειτα 46.51+30.30+28.57=105.38. Τέλος, αφαιρούμε από το άθροισμα που βρήκαμε το 100, δηλαδή 105.38-100= 5.38. Άρα η γκανιότα του συγκεκριμένου αγώνα είναι 5.38%.

Live Streaming* & Cashout* στη Betshop

Γιατί είναι σημαντική η γκανιότα;

Γκανιότα

Όπως καταλαβαίνουμε, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι τι είναι η γκανιότα και πως υπολογίζεται καθώς από αυτή εξαρτάται το ύψος των αποδόσεων που προσφέρουν οι bookmakers. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο μικρότερη θα είναι και η απόδοση ενός σημείου (άρα και τα κέρδη του παίκτη) και το αντίστροφο.

Κάνοντας την έρευνά μας ανάμεσα στις online στοιχηματικές εταιρίες θα δούμε ότι η γκανιότα κυμαίνεται περίπου στο 4-7% ενώ στον εγχώριο πάροχο μπορεί να φτάσει μέχρι και το 15% για παιχνίδι στο πρακτορείο. Ακόμα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στα παρολί αυτό το ποσοστό πολλαπλασιάζεται οπότε ο παίχτης έχει ακόμα λιγότερο κέρδος από το μέγιστο που θα μπορούσε.

Πως θα κερδίσεις την γκανιότα στο στοίχημα;

Αφού μάθαμε σχετικά με την γκανιότα, τι είναι και πως μπορούμε να την υπολογίσουμε, θα πρέπει να βρούμε και τρόπους να την κερδίσουμε. Αν και δεν υπάρχει κάποια μέθοδος ώστε να την αποφύγουμε εντελώς, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα έτσι ώστε να την μειώσουμε και να αυξήσουμε τα πιθανά κέρδη μας.

1. Λίγα παιχνίδια

advantage

Όταν φτιάχνουμε το δελτίο μας, με κάθε αγώνα που προσθέτουμε ανεβάζουμε σημαντικά και τη συνολική γκανιότα. Για να κρατήσουμε το ποσοστό της σε φυσιολογικά επίπεδα και να μειώσουμε της προμήθεια της εταιρίας, είναι προτιμότερο να παίζουμε όσο το δυνατόν λιγότερα ματς. Το ιδανικό πάντα είναι να ποντάρουμε σε μονά αποδεκτά ή τουλάχιστον να έχουμε σαν όριο τρεις επιλογές ανά παρολί.

2. Κυνήγα τα λάθη των μπουκ

advantage

Οι bookmakers δεν είναι αλάνθαστοι. Υπάρχουν φορές που οι αποδόσεις θα είναι αδικαιολόγητα υψηλές σε κάποιο αθλητικό γεγονός. Εκεί είναι η ευκαιρία μας, να ποντάρουμε στην λανθασμένη απόδοση που έχει ορίσει ο μπουκ, φυσικά προς όφελος μας. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί συνεχή έλεγχο της αγοράς και ιδιαίτερα στα χαμηλής δυναμικότητας πρωταθλήματα μιας και εκεί είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν τέτοιες περιπτώσεις.

Υψηλές αποδόσεις στην κορυφαία στοιχηματική εταιρία

3. Βρες τα value bets

advantage

Πριν διαλέξουμε ένα σημείο, θα πρέπει να κάνουμε μια σύγκριση αποδόσεων μεταξύ εκείνων που προσμέναμε να λάβουμε και εκείνες των εταιριών ώστε να δούμε σε τι τιμή προσφέρεται το σημείο που μας ενδιαφέρει. Αν ο μέσος όρος είναι υψηλότερος, τότε έχουμε στα χέρια μας ένα value bet.

Και αν παράλληλα το συνδυάσουμε με έρευνα αναφορικά με το σε ποια εταιρία προσφέρεται σε καλύτερη απόδοση το σημείο, τότε μπορούμε να πάρουμε τη μέγιστη δυνατή αξία. Είναι καλό να έχουμε λογαριασμό σε όσους περισσότερους στοιχηματικούς παρόχους μπορούμε και να συγκρίνουμε συχνά τις αποδόσεις.

4. Παίζε σε αποδόσεις άνω του 2.00

advantage

Ακόμα ένας τρόπος για να νικήσουμε τη προμήθια των εταιριών είναι να ποντάρουμε σε μεγάλες αποδόσεις. Αν και δεν είναι απόλυτο, τις περισσότερες φορές μικρές αποδόσεις συνήθως σημαίνει και μεγαλύτερη γκανιότα. Οπότε γενικά συμφέρει να παίζουμε σε τιμές πάνω από 2.00, καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στο να αυξήσουμε το μακροχρόνιο κέρδος μας.

Στη Novibet παίζεις δωρεάν στη Novileague

Γιατί ένας bookmaker έχει 0 γκανιότα ή χαμηλότερη από άλλη εταιρία

PngItem 6796659

Συχνά στις στοιχηματικές εταιρίες θα βρούμε ματς τα οποία προσφέρονται με 0% γκανιότα. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο book δεν κρατάει καθόλου προμήθεια και συνήθως πρόκειται για σημαντικούς αγώνες μεγάλων διοργανώσεων που θα προσελκύσουν αρκετά μεγάλο αριθμό παικτών.

Φυσικά αυτό γίνεται για διαφημιστικούς λόγους και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αφού όταν ένας πάροχος έχει σε μια αναμέτρηση μηδενική γκανιότα σημαίνει ότι έχει και τις καλύτερες αποδόσεις τις αγοράς σε εκείνο το γεγονός. Φυσικά ως παίκτες μόνο να επωφεληθούμε μπορούμε από αυτό ώστε να έχουμε το μάξιμουμ κέρδος.

Επιπλέον, αν κάνουμε ένα πέρασμα από τα sites των στοιχηματικών εταιριών θα δούμε ότι οι αποδόσεις δεν είναι ίδιες. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν όλες οι εταιρίες τη ίδια προμήθεια. Στην προσπάθεια τους να γίνουν ανταγωνιστικοί, οι πάροχοι ρίχνουν την γκανιότα τους προσφέροντας στους παίκτες καλύτερες αποδόσεις.

Όμως αν ένας bookmaker έχει καλύτερες αποδόσεις σε μια αναμέτρηση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει γενικά σε όλες. Εφόσον ξέρουμε η γκανιότα τι είναι, καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι μεταβλητό. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να έχουμε λογαριασμό σε διάφορες στοιχηματικές εταιρίες, ώστε να συγκρίνουμε και να ποντάρουμε εκεί που έχει τη χαμηλότερη γκανιότα ανά γεγονός.

30.000 live παιχνίδια κάθε μήνα στην Winmasters