Πως θα κερδίσεις με ασιατικό χάντικαπ

ασιατικό χάντικαπ

Μια από τις αγορές που τελευταία ακούμε όλο και περισσότερο είναι το ασιατικό χάντικαπ. Τι σημαίνει όμως αυτο για τον παίκτη; Είναι ένας τρόπος πονταρίσματος που όπως το λέει και το όνομα του προέρχεται από την Ασία αλλα ακόμα δυστυχώς δεν είναι τόσο διαδεδομένος στα μέρη μας, τα τελευταία 2-3 χρόνια όμως αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερο hype.

Και λέμε δυστυχώς επειδή μπορεί να μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παραδοσιακό στοίχημα και εφόσον το εκμεταλλευτούμε να βγούμε περισσότερο κερδισμένοι μακροχρόνια. Aπό πονταρίσματα με χαμηλότερη γκανιότα, ως και την κάλυψη των στοιχημάτων μας, τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά. Άλλωστε οι εταιρίες πλέον το έχουν ενσωματώσει για τα καλά στις επιλογές τους και σε όλες τις αναμετρήσεις θα βρούμε αγορές που θα αναφέρονται στο ασιατικό στοίχημα.

Στο παρακάτω κείμενο θα δούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ασιατικό χάντικαπ και τι είναι, όπως επίσης θα αναλύσουμε τις πιο συνηθισμένες αγορές που προσφέρονται ως προς την επιλογή νικητή αλλά και όσον αφορά το σύνολο των γκολ με το Ασιατικό under/over.

Ασιατικό χάντικαπ: τι σημαίνει

ασιατικό χάντικαπ

Το ασιατικό χάντικαπ έιναι ένας αρκετά διαφορετικός τρόπος πονταρίσματος από τον παραδοσιακό. Χρησιμοποιείται συνήθως στα στοιχήματα ποδοσφαίρου και χρησιμοποιεί πλεονεκτήματα (handicaps) υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας, στα οποία όμως εξαλείφεται η ισοπαλία. Με αυτόν τον τρόπο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στον οποίο τα πιθανά αποτελέσματα είναι τρία (1Χ2, άρα και οι πιθανότητες επιτυχίας του παίκτη είναι 33%), μειώνονται σε δύο και άρα οι πιθανότητες νίκης για τον παίκτη είναι 50%).

Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που τα συγκεκριμένα στοιχήματα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στους παίκτες ενώ τις περισσότερες φορές θα τα βρούμε και σε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα κλασσικά σημεία αφού έχουν μικρότερη γκανιότα.

Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα το ασιατικό χάντικαπ τι είναι, ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Αν υποθέσουμε ότι σε μια αναμέτρηση έχουμε επιλέξει νίκη του γηπεδούχου με χαντικαπ -1.5, τότε το στοίχημα μας θα είναι νικηφόρο μόνο εάν η ομάδα που ποντάραμε νικήσει με δύο γκολ διαφορά ή περισσότερα.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις το σημείο μας θεωρείται χαμένο. Αντιθέτως, αν είχαμε ποντάρει στον φιλοξενούμενο όπου το χάντικαπ θα ήταν +1.5, τότε θα κερδίζαμε ακόμα και αν η ομάδα μας έχανε με ένα γκολ διαφορά ή έφερνε ισοπαλία.

Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το στοίχημα δεν χάνεται αλλά επιστρέφεται στον παίχτη. Δηλάδη, σε έναν αγώνα στον οποίο τα χάντικαπ γηπεδούχου/φιλοξενούμενου είναι -1/+1 και έχουμε ποντάρει σε νίκη του γηπεδούχου, αν κερδίσει με ένα γκολ διαφορά το αποτέλεσμα θεωρείται ισόπαλο και το ποντάρισμα επιστρέφεται στον παίχτη. Αντίστοιχα αυτό θα συνέβαινε και αν είχαμε ποντάρει στον φιλοξενούμενο και έχανε με ένα γκολ διαφορά.

Κατηγορίες ασιατικό χάντικαπ

Στο ασιατικό χάντικαπ παίζουν μεγάλο ρόλο τα πλεονεκτήματα υπέρ ή κατά των ομάδων και τα lines που προσφέρονται από τις εταιρίες είναι πολλά. Παρακάτω θα δούμε τα βασικά από αυτά ώστε να καταλάβουμε πως λειτουργεί το ασιατικό χάντικαπ στην πράξη.

Ασιατικό Χάντικαπ 0

Είναι η πιο απλή μορφή πλεονέκτηματος που θα δούμε se ασιατικό χάντικαπ. Στην ουσία εδώ δεν υπάρχει χαντικαπ για καμία ομάδα και επιλέγουμε νίκη γηπεδούχου ή νίκη φιλοξενουμένου όπως θα κάναμε και με μια παραδοσιακή επιλογή σημείων.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι σε περίπτωση που το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης έρθει ισόπαλο, ο παίκτης δεν χάνει το ποντάρισμα του, αντ’ αυτού γίνεται επιστροφή χρημάτων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το αντίστοιχο draw no bet των κλασσικών αγορών.

Ασιατικό Χάντικαπ -0.5/+0.5

ασιατικό χάντικαπ

Αρκετά κατανοητό για τους περισσότερους παίκτες, το 0.5 στο ασιατικό χάντικαπ δηλώνει με τι αβαντάζ ή μειονέκτημα ξεκινά κάθε ομάδα τον αγώνα. Αν η ομάδα που έχουμε επιλέξει έχει +0.5 χάντικαπ και νικήσει ή φέρει ισοπαλία, τότε το δελτίο μας είναι κερδισμένο.

Αντιθέτως, αν η ομάδα στην οποία έχουμε ποντάρει έχει μειονέκτημα -0.5, τότε για να πιάσουμε το δελτίο μας θα πρέπει μόνο να νικήσει. Στην ουσία αυτό που έχουμε να κάνουμε για να δούμε αν επαληθεύτηκε η επιλογή μας είναι να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε αντίστοιχα το χάντικαπ του σημείου μας από το τελικό σκορ του αγώνα.

Ασιατικό Χάντικαπ +1/ -1

Παρόμοιο είναι και το χάντικαπ των ακέραιων αριθμών +1/-1. Η ομάδα που έχει το +1 ξεκινάει τον αγώνα με ένα γκολ υπέρ της ενώ η ομάδα που ξεκινά με -1 ξεκινάει το ματς με ένα γκολ παθητικό. Η διαφορά με το πλεονεκτημα του 0.5 είναι ότι σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα στοιχηματικά μπορεί να έρθει και ισοπαλία.

Για παράδειγμα, αν έχουμε ποντάρει στην ομάδα που έχει πλεονέκτημα +1 και τελικά χάσει με ένα γκολ διαφορά, τότε το τελικό σκορ θεωρείται ισοπαλία. Αυτό στο ασιατικό χάντικαπ τι σημαίνει; Ότι ο παίκτης θα πάρει το ποντάρισμα του πίσω.

Διπλά Ασιατικά Χάντικαπ – Τι είναι;

Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, στο Asian Handicap θα βρούμε και τα διπλά χάντικαπ, τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ και στο Ασιατικό under/over, αλλά ίσως φαίνονται κάπως πιο δύσκολα και μπορει να μπερδεύουν κάποιους παίκτες. Στην πράξη όμως είναι πιο εύκολα απο ότι μοιάζουν και μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη χασούρα σε περίπτωση ήττας ή να αυξήσουμε τα κέρδη μας σε περίπτωση νίκης.

Ασιατικό +0.25/ -0.25

Στην ουσία το ποντάρισμα πηγαίνει σε δύο σημεία. Στην περίπτωση του 0.25, αυτό βγαίνει απο το συνδυασμο του 0 και του 0.5. Ας πούμε ότι έχουμε επιλέξει νίκη του γηπεδούχου με αβαντάζ +0.25. Πρακτικά ποντάρουμε ταυτόχρονα στο 0 και στο +0.5. Αν η ομαδα μας νικήσει τότε πληρωνόμαστε και απο τα δύο σημεία. Αν όμως το τελικό αποτέλεσμα έρθει ισόπαλο, μας επιστρέφεται το ποντάρισμα από το 0 χάντικαπ και κερδίζουμε από το +0.5.

Αν πάλι επιλέξουμε -0.25, για να κερδίσουμε, θα πρέπει η ομάδα μας να επικρατήσει με 1 γκολ. Αν το ματς λήξει ισόπαλο έχουμε το μισό ποντάρισμα πίσω, μιας και πληρωνόμαστε την επιστροφή της ισοπαλίας και χάνουμε το άλλο ποντάρισμα που αφορά το -0.5. Αν επικρατήσει η άλλη ομάδα, χάνουμε.

Ασιατικό +0.75/ -0.75

Έτσι λειτουργεί και το 0.75, δηλαδή προκύπτει από τον συνδυασμό δύο σημείων, του 0.5 και του 1. Για παράδειγμα, έστω οτι έχουμε ποντάρει στον φιλοξενούμενο με χάντικαπ -0.75, σημαίνει ότι έχουμε επιλέξει τα σημεία -0.5 και -1.

Σε αυτή τη περίπτωση αν η ομάδα μας νικήσει με 2 ή περισσότερα γκολ κερδίζουμε ολόκληρο το στοίχημα ενώ αν νικήσει με 1 γκολ διαφορά, τότε κερδίζουμε το στοίχημα από το χαντικαπ του -0.5 και μας επιστρέφεται το ποντάρισμα από το μειονέκτημα του -1.

Τέλος, αν η ομάδα μας χάσει, χάνουμε και το δελτίο. Στο +0.75 αν η ομάδα μας νικήσει με οποιοδήποτε σκορ, ή έρθει ισόπαλο, κερδίζουμε. Αν ηττηθεί με ένα γκολ διαφορά, τότε έχουμε μισή επιστροφή, καθώς θα πάρουμε πίσω το ποντάρισμα από το +1, αλλά θα χάσουμε το +0.5 και αν χάσει με 2 γκολ και πάνω, χάνουμε το δελτίο.

Χάντικαπ Ασιατικό Under/Over

ασιατικό χάντικαπ

Εκτός από την επιλογή νικητή, στο Asian Handicap μπορούμε να παίξουμε και με το σύνολο των γκολ που θα επιτευχθούν σε μια αναμέτρηση. Το ασιατικό over/under συμφέρει σε σχέση με τα αντίστοιχα παραδοσιακά καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που το ποντάρισμά μας επιστρέφεται αντί να χάσουμε το σημείο και συχνά θα βρούμε καλύτερες αποδόσεις.

Καταρχάς, προσφέρονται με ακέραιο αριθμό γκολ, πχ. over/under 1. Ας δούμε όμως την περίπτωση του ενός γκολ. Αν στον αγώνα δεν σημειωθεί γκολ, τότε κερδίζει το under ενω αν σημειωθούν δύο ή περισσότερα τέρματα κερδίζει το over. Αν όμως η αναμέτρηση λήξει με ένα γκολ, τότε το ποντάρισμα επιστρέφεται και στις δύο περιπτώσεις. Αντίστοιχα έτσι λειτουργούν και τα over/under 2, over/under 3 κλπ.

Επίσης, θα βρούμε και τα split over/under, δηλαδή 1.25, 1.75, 2.25 κλπ, και στην ουσία πρόκειται για ποντάρισμα το οποίο μοιράζεται σε δύο σημεία. Για παράδειγμα, όταν ποντάρουμε 10€ στο over 1.25 σημαίνει ότι στοιχηματίζουμε στα over 1 και over 1.5 από 5€.

Σε αυτή την περίπτωση το στοίχημά μας είναι κερδισμένο εφόσον στο ματς σημειωθούν δύο ή περισσότερα γκολ ενώ χάνουμε ολόκληρο το στοίχημα αν δεν μπει κανένα γκολ. Εάν ο αγώνας λήξει με ένα γκολ, τότε μας επιστρέφεται το ποντάρισμα από το over 1 και χάνουμε το στοίχημα του over 1.5, άρα έχουμε μισή επιστροφή (5€ από τα αρχικά 10€). Ομοίως μπορούμε να υπολογίσουμε και τα υπόλοιπα split, πχ το 1.75 σημαίνει 1.5 και 2.0, το 2.25 σημαίνει 2.0 και 2.5 κλπ.