TASOS NAZAR

premium tipster

Tasos Nazar | Ανάλυση xStats στη Premier League 2022-23

premier league xstats

Η Premier League για τη σεζόν 2022-23 έφτασε στο τέλος της και ήρθε η ώρα να κάνουμε μια πλήρη ανάλυση των όσων είδαμε φέτος, με βάση τα Expected Stats. Αρχικά θα πρέπει να αναφέρω πως για να καταλάβει κανείς τα όσα περιγράφονται παρακάτω θα πρέπει να γνωρίζει τα βασικά των xStats, δηλαδή όλες τις πληροφορίες για τα Expected Goals (xG) και τα Expected Points (xP), πως υπολογίζονται, τι μας δείχνουν, ποια είναι η πραγματική τους αξία και χρησιμότητα κ.α.

Όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε στο κείμενο μου με τίτλο “Tasos Nazar: Ανάλυση των Expected Stats (xGoals, xPoints) στο στοίχημα”, όπου με απλά παραδείγματα εξηγώ τα πάντα.

Εξήγηση των θετικών και αρνητικών τιμών στα xStats

Θυμίζω στα γρήγορα πως Τα Expected Stats είναι με μια φράση “ο αδέκαστος κριτής” που θα υποδείξει ποιος αξίζει τι, ποιος είναι καλύτερος παίκτης /ομάδα και ποιος είναι απλά τυχερός.

Με λίγα λόγια τα Στατιστικά αυτά κρίνουν την απόδοση αντί για το αποτέλεσμα. Δεν κοιτάνε ποιος σκόραρε ή κέρδισε στην πραγματικότητα, αλλά ποιος έπρεπε να σκοράρει ή να κερδίσει, βάση της καθαρής του απόδοσης. Η λογική εδώ δηλαδή είναι πως όλοι είναι ίσοι ποιοτικά, δεν υπάρχει ο παράγοντας τύχη και όλες οι παράμετροι είναι ίδιες και ίσες για όλους.

* τα νούμερα που χρησιμοποιούνται μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, ανάλογα τις παραμέτρους που χρησιμοποιεί η καθεμιά

Παράδειγμα με xG υπέρ

Όταν μια ομάδα έχει +3.50 xG υπέρ, σημαίνει πως βάση των ευκαιριών που έκανε θα έπρεπε να έχει σκοράρει 3.5 γκολ παραπάνω απ οτι έβαλε τελικά. Αντίθετα όταν έχει -3.50 xG υπέρ, σημαίνει πως βάση της απόδοσης της έπρεπε να έχει βάλει 3.50 γκολ λιγότερα, αλλά κατάφερε και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είναι λίγο μπερδεμένο το θέμα του προσήμου, διότι όπως βλέπετε το + σε αυτή την περίπτωση δεν έχει την έννοια από κάτι καλό, γιατί ουσιαστικά σημαίνει πως η ομάδα δεν κατάφερε να σκοράρει τα γκολ που έπρεπε βάση των ευκαιριών της.

Παράδειγμα με xG κατά

Εδώ έχουμε τα xG που δέχθηκε η άμυνα της ή αλλιώς το πόσες ευκαιρίες έδωσε στον αντίπαλο. Όταν λοιπόν γράφει +3.50 xG κατά, σημαίνει πως έπρεπε να δεχθεί 3.5 γκολ περισσότερα, όμως κατάφερε είτε λόγω τύχης είτε λόγω ικανότητας να αποφύγει αυτά τα γκολ. Αντίθετα το -3.5 xG κατά, ορίζει πως δέχθηκε παραπάνω γκολ απ΄όσα άξιζε η αμυντική της απόδοση (πχ άξιζε να δεχθεί 40.5 γκολ, όμως τελικά είχε παθητικό 44).

Περισσότερα παραδείγματα για expected goals μπορείτε να δείτε κι εδώ

Παράδειγμα xP

Εδώ δεν είναι τόσο απλά μετρήσιμη η διαφορά, όπως θα καταλάβετε αν διαβάσετε τον ορισμό για το πως υπολογίζονται τα xPoints. Ωστόσο για να κάνουμε απλά τα πράγματα, αν μια ομάδα έχει -5.5 xP καταλαβαίνουμε πως πήρε 5.5 βαθμούς παραπάνω απ όσο άξιζε στην τελική βαθμολογία και προφανώς αν έχει +5.5 xP τότε πήρε λιγότερους βαθμούς στη πραγματικότητα απ ότι έπρεπε βάση απόδοσης. Κι εδώ οπότε είναι λίγο ανάποδα ο δείκτης, μιας και το – είναι το θεωρητικά καλό και το + ας πούμε το κακό.

*** Για λόγους ευκολίας στη κατανόηση θα προσπαθήσω να γράφω επεξηγηματικά κι όχι σκέτα νούμερα και δε θα διατηρήσω τα πρόσημα όπως δείχνουν οι πίνακες των εταιρειών στατιστικής. Θα έχω κάποιους χρωματισμούς (πράσινο για κάτι θετικό και κόκκινο για κάτι αρνητικό) και θα εξηγώ σε κάθε περίπτωση πότε ένα πρόσημο είναι θετικό, οπότε διαβάστε το νόημα και μη δίνετε σημασία στα πρόσημα με βάση τον πίνακα.

Ενδιαφέροντα στοιχεία απ το φετινό πίνακα των xStats της Premier League

* το συνολικό πρόσημο των xG για φέτος (-106.22) ήταν το χειρότερο που έχει γίνει ποτέ, πράγμα που σημαίνει πως είδαμε τη χειρότερη χρονιά σε γκολ βάση απόδοσης στην Πρέμιερ Λιγκ

* η Σίτι είχε για 7η ΣΕΡΙ χρονιά τη κορυφή σε xPoints (!!!), δηλαδή άξιζε το πρωτάθλημα ΚΑΙ τα 7 τελευταία χρόνια βάση απόδοσης

* για πρώτη φορά στην ιστορία ΚΑΙ οι 3 ομάδες που υποβιβάστηκαν άξιζαν να σωθούν (!!!) βάση xP

* η Μάντσεστερ Γιουν. κατάφερε να πετύχει το μεγαλύτερο xG EVER σε αγώνα πρωταθλήματος (5.31) απέναντι στην Τσέλσι (!!)

* η Λέστερ πέτυχε το χειρότερο xG της 5ετίας (0.01) απέναντι στην Άρσεναλ και αν δεν είχε κάνει 1 σουτ στο 93ο λεπτό θα είχε γράψει το απόλυτο ΜΗΔΕΝ σε ένα ματς (!!)

Πρωταθλητής, ευρωπαϊκές θέσεις και υποβιβασμός

Πρωταθλητής

Όπως είδαμε παραπάνω η Σίτι και πάλι δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα και μάλιστα το άξιζε με τουλάχιστον 10 βαθμούς διαφορά (βάση xP), έναντι των 5 που είχε στην πραγματικότητα. Η Άρσεναλ ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες και στις 3 κατηγορίες των xStats, επομένως παίζοντας στα κόκκινα απλά κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον παραπάνω απ ότι όριζαν οι αριθμοί. Το τελικό +11.47 xP που πέτυχε άλλωστε, έδειξε ότι πήρε 12 βαθμούς πάνω απ την εικόνα της. (2η μεγαλύτερη επίδοση μετά την Φούλαμ που πήρε το τεράστιο +12.76 xP)

Τσάμπιονς Λιγκ

Δικαιότατα η Νιουκάστλ βγήκε στην 4άδα, μαζί με Σίτι και Άρσεναλ. Η μεγάλη έκπληξη εδώ ήταν πως τη 4η θέση άξιζε η Μπράιτον (!), η οποία όμως πλήρωσε το χαμηλό επίπεδο του ρόστερ της, αφού είχε αρνητικό πρόσημο σε όλες τις κατηγορίες και τελικά έχασε 8.86 βαθμούς, που άξιζε βάση xP και 5.72 xG που η επίθεση της δε κατάφερε να μετουσιώσει σε πραγματικά γκολ. Βέβαια αν ακούσει κανείς ότι είχε αρνητικά xStats, θα πει ότι κάνουμε πλάκα με όσα τρομερά είδαμε να κάνει αυτή η ομάδα, οπότε να εξηγήσω πως ήταν τρομερά τα xG και xP για το μέγεθος της ως ομάδα, μα δε παύει να έχει ποιοτικό ταβάνι λόγω ρόστερ και θα έπρεπε κάποιος με αυτά τα νούμερα να πετύχει περισσότερα γκολ και βαθμούς.

Ταυτόχρονα η τυχερή της υπόθεσης ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία τελείωσε με -8.60 xP, οπότε πήρε περίπου 9 βαθμούς παραπάνω απ τα στατιστικά της. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός πως είχε το 2ο χειρότερο xG επίθεσης στο πρωτάθλημα (-13.90), αλλά την έσωσε το καλό (+7.29) των xG στην άμυνα της.

Στην εξίσωση αυτή αξίζει να αναφέρουμε πως η Λίβερπουλ άξιζε ακριβώς τη 5η θέση. Η ομάδα του Κλοπ έκανε τρομερά νούμερα με 80.77 xG (5η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη!!!) , ωστόσο δε κατάφερε να τα μετουσιώσει σε γκολ, με βασικό υπεύθυνο τον Νούνιεζ, όπως θα εξηγήσω παρακάτω.

Υποβιβασμός

Ανέφερα και πριν πως φέτος έγινε ρεκόρ στο θέμα του υποβιβασμού. Κανένας από τους 3 που πέσανε δεν έπρεπε να πέσει βάση xStats. Η ομάδα που αδίκησε περισσότερο τον εαυτό της φέτος ήταν η Γουέστ Χαμ με -11.62 xP και έπειτα ακολούθησαν όλοι οι υποβιβασμένοι, δηλαδή Σαουθάμπτον με -11.47, Λέστερ με -11.07 και Λιντς με -9.58 xP αντίστοιχα. Όλες τους πλήρωσαν τη κάκιστη αμυντική τους λειτουργία, αφού δέχθηκαν όλες τουλάχιστον 10 γκολ παραπάνω απ ότι όριζαν τα xG εναντίον τους και μόνο η Τότεναμ είχε χειρότερη αμυντική λειτουργία με -11.34 xG κατά της.

Τυπικά οι ομάδες που άξιζαν να πέσουν κατηγορία φέτος ήταν οι Μπόρνμουθ (χειρότερη ομάδα φέτος στον πίνακα), Γουλβς και Νότιγχαμ, αλλά όπως είπαμε ήταν όλες τους τυχερές και ικανές στην άμυνα και ταυτόχρονα οι αντίπαλοι τους εντελώς άτυχοι και κακοί στην άμυνα.

Overachivers και Underachivers

Οι ομάδες που ξεπέρασαν υπερβολικά τα xStats τους ήταν κατά σειρά οι Φούλαμ και Άρσεναλ. Η Άρσεναλ δε μπορεί να θεωρηθεί τόσο τυχερή, γιατί εκεί που έκανε τρομερά νούμερα ήταν στα xG υπέρ της (+11.49), πράγμα που σημαίνει ότι είχε ικανότατους παίκτες σε τρομερή φόρμα φέτος στην επίθεση.

Αντιθέτως, αυτή που έσπασε τα κοντέρ της στατιστικής ήταν η Φούλαμ, η οποία σημείωσε το τρελό +12.76 xP. Αυτούς τους 13 παραπάνω βαθμούς τους οφείλει σε ένα τεράστιο ρεκόρ άμυνας, αφού κυρίως λόγω τύχης κατάφερε να δεχθεί 18.49 (!!) γκολ λιγότερα απ΄όσα άξιζε βάση της αμυντικής συμπεριφορά της!

Απ την άλλη μεριά, αυτοί που τα κάνανε μούσκεμα ήταν προφανώς οι υποβιβασμένοι, μιας και όπως ανέφερα είχαν όλοι τραγικά xG κατά τους. Σε επίπεδο επίθεσης τραγικές ήταν οι Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουν. πετυχαίνοντας -13.90 xG, άρα έπρεπε αμφότερες να σκοράρουν περίπου 14 γκολ περισσότερα βάση των ευκαιριών που δημιούργησαν.

Τέλος, ειδική μνεία αξίζει σε Τότεναμ και Έβερτον. Η μεν Έβερτον ήταν πολύ τυχερή στην άμυνα, αφού δέχθηκε 11.58 γκολ λιγότερα απ όσα έπρεπε και ταυτόχρονα κατάφερε με κάποιο τρόπο να κάνει ρεκόρ τύχης στην επίθεση με 14.65 γκολ παραπάνω βάση xG!!!

Η Τότεναμ το πήγε ανάποδα βέβαια, αφού έχοντας πολύ καλά xG στην άμυνα δέχθηκε 11.34 γκολ περισσότερα της αξίας της (ρεκόρ φέτος) και την ίδια στιγμή η κακή της επίθεση κατάφερε 12.17 γκολ περισσότερα απ όσα άξιζε κυρίως εξαιτίας της τεράστιας ικανότητας του Κέιν όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Τα βραβεία των ομάδων σε xStats

Top3 καλύτερης επίθεσης βάση των xGoals υπέρ

 1. Σιτι με 84.32
 2. Λίβερπουλ με 80.77
 3. Μπράιτον με 77.72

Top3 καλύτερης άμυνας βάση των xGoals κατά

 1. Σίτι με 34.21
 2. Νιουκάστλ με 41.86
 3. Άρσεναλ με 45.16

Bottom3 χειρότερης επίθεσης βάση των xGoals υπέρ

 1. Γουλβς με 35.13
 2. Σαουθάμπτον με 39.27
 3. Νότιγχαμ με 39.57

Bottom3 χειρότερης άμυνας βάση των xGoals κατά

 1. Φούλαμ με 71.49
 2. Λιντς με 69.58
 3. Έβερτον με 68.58

Ομάδες με θετικό συντελεστή και στις 3 κατηγορίες (xG υπέρ, xG κατά, xPoints)

Σίτι, Άρσεναλ, Φούλαμ, Άστον Βίλα

Ομάδες με αρνητικό συντελεστή και στις 3 κατηγορίες (xG υπέρ, xG κατά, xPoints)

Σαουθάμπτον, Γουέστ Χαμ, Μπράιτον

Καλύτερο xG σε έναν αγώνα [ταυτόχρονα χειρότερη αμυντική επίδοση ομάδων στην αγκύλη]

 1. Μάντσεστερ Γιουν. [5.31 κόντρα στη Τσέλσι]
 2. Λίβερπουλ [4.76 κόντρα στην Άρσεναλ]
 3. Μπράιτον [4.59 κόντρα στη Μπρέντφορντ]

Χειρότερο xG σε έναν αγώνα [ταυτόχρονα καλύτερη αμυντική εμφάνιση ομάδων στην αγκύλη]

 1. Λέστερ [0.01 κόντρα στην Άρσεναλ]
 2. Λέστερ [0.08 κόντρα στη Νιουκάστλ]
 3. Έβερτον [0.08 κόντρα στη Σίτι] – πήρε 1-1 στο πιο άδικο αποτέλεσμα φέτος (!!) –

Μεγαλύτερο xG margin (πιο επιβλητικές εμφανίσεις)

 1. Νιουκάστλ [–3.78 τη Φούλαμ]
 2. Σίτι [–3.75 τη Λιντς]
 3. Νιουκάστλ [–3.63 τη Γιουνάιτεντ]

Ανάλυση των xGoals και xAssists των παικτών

Στο θέμα του 1ου σκόρερ τα πράγματα εξελίχθηκαν σχετικά δίκαια. Σαφώς ο Χάλαντ έβαλε τα περισσότερα γκολ, αλλά είχε παράλληλα και τα περισσότερα xG. Ο συνολικός του δείκτης έκλεισε στο +3.24 που σημαίνει ότι έβαλε και δύσκολα γκολ, δείχνοντας ότι είναι ικανός σκόρερ με 3 γκολ περισσότερα απ ότι έπρεπε βάση των ευκαιριών του.

Από κει και πέρα, αρνητικός ήταν ο συντελεστής του Σάλάχ (-4.34) που δεν πήγε τόσο καλά φέτος αν και τερμάτισε με αρκετά γκολ. Ταυτόχρονα ο Νούνιεζ ήταν επίσης πολύ κακός με το 2ο χειροτερο συντελεστή στο πρωτάθλημα (-5.37) και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε τι στοίχισε στη φετινή Λίβερπουλ, στερώντας της μια θέση στη 4άδα.

Εντελώς ανάποδα πήγαν τα πράγματα για τους παίκτες της Άρσεναλ όμως, αφού παρά την αστοχία του Χεσούς με -5.17 xG, είδαμε τους Όντεγκαρντ και Μαρτινέλι να ξεπερνάνε τις προσδοκίες πετυχαίνοντας +5.86 και +4.46 xG αντίστοιχα. Κάπως έτσι δικαιολογήθηκε άλλωστε και η σπουδαία πορεία των Κανονιέρηδων που καθαρά χάρη στην ατομική ικανότητα παικτών σε επίθεση και άμυνα ήρθαν ανέλπιστα στη 2η θέση.

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους συντελεστές της χρονιάς, αξίζει να αναφέρουμε πως τα κοντέρ έσπασαν από τους Κέιν, Μπάμφορντ και Χάβερτζ, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο Χάρι Κέιν απέδειξε πως είναι ο πιο ικανός στράικερ πετυχαίνοντας περίπου 7 γκολ παραπάνω απ ότι άξιζε βάση ευκαιριών (+6.94 xG).

Αντιθέτως, ο Χάβερτζ της Τσέλσι και ο Μπάμφορντ της Λιντς αποδείχθηκαν οι χειρότεροι επιθετικοί της Πρέμιερ φέτος σε αποτελεσματικότητα, κλείνοντας τελικά τη σεζόν με το κάκιστο -5.78 xG.

Για το τέλος άφησα τις xAssists, όπου είχαμε και ένα τρελό ρεκόρ. Μπορεί ο Ντε Μπρούινε να βγήκε πανεύκολα πρώτος σε ασίστ, όμως αυτός που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του φέτος ήταν ο Μπρούνο Φερνάντεζ της Γιουνάιτεντ! Ο Πορτογάλος μέσος έφτιαξε 17.27 xA, έναντι 16.32 xA του Βέλγου, όμως για κακή τύχη του μέσου της Γιουνάιτεντ ο συντελεστής του είχε πρόσημο -9.27 (!!) πράγμα που σημαίνει πως οι συμπαίκτες του χαράμισαν τουλάχιστον 10 γκολ που τους πρόσφερε απλόχερα (!!!)

Κλείνοντας, απλά θα αναφέρω την τάση που δημιούργησαν τα δεξιά μπακ της λίγκας καταφέρνοντας να γίνουν απόλυτα επιδραστικά για τις ομάδες τους. Τρίπιερ με 13.46 xA, Άρνολντ με 13.22 xA και Γκρος με 11.25 xA άφησαν πίσω όλους τους μέσους του πρωταθλήματος πετυχαίνοντας τρελά νούμερα για μπακ, αν και τελικά όλοι κλείσαν με αρνητικό συντελεστή λόγω των χαμένων ευκαιριών από τους συμπαίκτες τους.

Τα βραβεία των παικτών βάση xStats

Top5 πιο αποτελεσματικών παικτών βάση xGoals

 1. Κέιν [Τότεναμ με +6.94]
 2. Όντεγκαρντ [Άρσεναλ με +5.86]
 3. Μαρτινέλι [Άρσεναλ με +4.46]
 4. Ροντρίγκο [Λιντς με +4.43]
 5. Χάαλαντ [Σίτι με +3.24]

Bottom5 λιγότερο αποτελεσματικών παικτών βάση xGoals

 1. Χάβερτζ [Τσέλσι με -5.78]
 2. Μπάμφορντ [Λιντς με -4.77]
 3. Νούνιεζ [Λίβερπουλ με -5.37]
 4. Χεσούς [Άρσεναλ με -5.17]
 5. Σαλάχ [Λίβερπουλ με -4.34]

Τop5 δημιουργίας ευκαιριών βάση xAssists

 1. Μπρούνο Φερνάντεζ [Μάντσεστερ Γιουν. με 17.27]
 2. Ντε Μπρούινε [Σίτι με 16.32]
 3. Τρίπιερ [Νιουκάστλ με 13.46]
 4. Άρνολντ [Λίβερπουλ με 13.22]
 5. Γκρος [Μπράιτον με 11.25]

Υ.Γ1 Τα μακροχρόνια στοιχήματα προκύπτουν με βάση τα xStats (xGoals, xAssists, xPoints) και φυσικά την ανάλυση και πρόγνωση της πορείας τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να με βρείτε στο telegram αναζητώντας @TasosnazarBP

Υ.Γ2 Τα υπόλοιπα κείμενα μου μπορείτε να τα δείτε στη στήλη μου στο bet-prognostika.com

Υ.Γ3 Πληροφορίες για τα συνδρομητικά μου κανάλια μπορείτε να δείτε στο https://bet-prognostika.com/tipster-tasos-nazar-all-packages-promo/

TASOS NAZAR

tasos nazar

Tasos Nazar

30€/month
80€/3months
150€/6months
270€/full-season
60€/long-term*

marmita
Κάθε Παρασκευή 20:00-21:30
tasos nazar podcast
Betting school - Λίστα επεισοδίων