Σύστημα Labouchere στο στοίχημα

Ο τρόπος λειτουργίας:

Για να ξεκινήσει κανείς στο σύστημα θα πρέπει να ορίσει μια ακολουθία αριθμών. Θεωρητικά, ο παίκτης μπορεί να ορίσει όποια ακολουθία αριθμών θέλει αλλά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, καθώς όσο πιο μεγάλος είναι αριθμός και το μήκος της ακολουθίας, τόσο περισσότερα είναι τα χρήματα που θα πρέπει να πονταριστούν κάθε φορά. Παρακάτω ακολουθούν τα βήματα που ακολουθεί ο παίκτης στο σύστημα:

Βήμα 1ο: Ορισμός της ακολουθίας αριθμών

Ο παίκτης θα πρέπει να ορίσει μια ακολουθία αριθμών όπως ακριβώς αναφέραμε παραπάνω, όμως μέσα από αυτήν την διαδικασία ορίζεται και το κέρδος που περιμένει να αποκομίσει από το σύστημα. Έστω ότι διαλέγει τον αριθμό 1 για έναρξη της ακολουθίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής: 1-2-3-4-5. Το άθροισμα όλων των αριθμών είναι 15, το οποίο αποτελεί ιδανικό μέγιστο κέρδος του συστήματος αυτού.

Βήμα 2ο: Πρόσθεση και διαγραφή αριθμών ανάλογα με την έκβαση του αποτελέσματος.

Κάθε φορά που ποντάρει ο παίκτης θα πρέπει να διαμορφώνει το ποντάρισμα του με το να προσθέτει τον πρώτο και τον τελευταίο αριθμό της ακολουθίας. Σύμφωνα με την παραπάνω περίπτωση του 1-2-3-4-5, ο παίκτης προσθέτει (1+5) όπου €6 θα είναι το ποντάρισμα του στο πρώτο στοίχημα της ακολουθίας.

Εάν κερδίσει το στοίχημα, τότε διαγράφει τον πρώτο και τον τελευταίο αριθμό και το επόμενο ποντάρισμα διαμορφώνεται από την ακολουθία 2-3-4, όπου (2+4 = €6).

Εάν χάσει το στοίχημα, τότε προσθέτει το ποντάρισμα των €6 στο τέλος της ακολουθίας και πραγματοποιεί εκ νέου την διαδικασία στο διαμορφωμένο 1-2-3-4-5-6.

Οι παραπάνω κανόνες εφαρμόζονται μετά από κάθε στοίχημα. Κερδίζεις και διαγράφεις τον πρώτο και τον τελευταίο αριθμό. Χάνεις και προσθέτεις έναν επιπλέον αριθμό στο τέλος της ακολουθίας. Τα πονταρίσματα κάθε στοιχήματος προκύπτουν πάντα από το άθροισμα του πρώτου και του τελευταίου αριθμού κάθε ακολουθίας.

Η μόνη εξαίρεση του κανόνα βρίσκεται στην περίπτωση που ο παίκτης έχει διαγράψει τους αριθμούς της ακολουθίας σε σημείο που να του απομένει ένας μόνο αριθμός. Στην περίπτωση αυτή το νέο ποντάρισμα θα είναι ο εναπομείναντας αριθμός. Εάν κερδίσει το στοίχημα τότε ο παίκτης ολοκληρώνει τον κύκλο του συστήματος και ξεκινά από την αρχή με νέα ακολουθία. Σε περίπτωση αποτυχίας προσθέτει τον ίδιο αριθμό στο τέλος.

Μέχρι στιγμής η εικόνα φαίνεται αρκετή απλή, όμως τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο περίπλοκα όταν ο παίκτης αρχίζει να χάνει μερικά στοιχήματα. Τότε είναι που η ακολουθία αρχίζει να μεγαλώνει.

Παράδειγμα

Ξεκινώντας με την ακολουθία:

1-2-3-4-5

Ποντάρισμα €6 (1+5). Χαμένο. Προσθέτετε το 6, δίνοντας 1-2-3-4-5-6

Ποντάρισμα €7 (1+6). Χαμένο. Προσθέτετε το 7, δίνοντας 1-2-3-4-5-6-7

Ποντάρισμα €8 (1+7). Κερδισμένο. Διαγράφετε το 1 και το 7, δίνοντας 2-3-4-5-6

Ποντάρισμα €8 (2+6). Χαμένο. Προσθέτετε το 8, δίνοντας 2-3-4-5-6-8

Ποντάρισμα €10 (2+8). Χαμένο. Προσθέτετε το 10, δίνοντας 2-3-4-5-6-8-10

Ποντάρισμα €12 (2+10). Κερδισμένο. Διαγράφετε το 2 και το 10, δίνοντας 3-4-5-6-8

Ποντάρισμα €11 (3+8). Κερδισμένο. Διαγράφετε το 3 και το 8, δίνοντας 4-5-6

Ποντάρισμα €10 (4+6). Κερδισμένο. Διαγράφετε το 4 και το 6, δίνοντας 5

Ποντάρισμα €5 ( τελευταίος αριθμός ). Χαμένο. Προσθέτετε το 5, δίνοντας 5-5

Ποντάρισμα €10 (5+5). Κερδισμένο. Διαγράφετε τα δύο πεντάρια και έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος του συστήματος.

Στον συγκεκριμένο κύκλο θα είχατε κερδίσει τα 5 από τα 10 στοιχήματα, δηλαδή 50%. Οι συνολικές απώλειες θα ήταν €36 και οι συνολικές επιτυχίες €51. Συνεπώς υπάρχει ένα συνολικό κέρδος €15 κερδίζοντας τα μισά στοιχήματα.

Αυτό είναι και το κύριο νόημα του Labouchere.

Δεν έχει σημασία πόσο θα μεγαλώσει η αλυσίδα των αριθμών, καθώς διαγράφοντας όλους τους αριθμούς, εν τέλει τα κέρδη σας θα είναι ίσα με την συνολική αξία που προκύπτει από το άθροισμα των αριθμών της αρχικής ακολουθίας. Στην περίπτωση μας 15€ που προκύπτει από το 1+2+3+4+5. Στη θεωρία, κέρδος μπορεί να προκύψει με το να κερδίζετε έναν μικρότερο αριθμό στοιχημάτων σε σχέση με αυτά που χάνεται, καθώς τα κερδισμένα θα προκύπτουν σε υψηλότερα πονταρίσματα σε σχέση με τα χαμένα.

Stoixima365.com

Παραλλαγές του συστήματος Labouchere

Όπως και τα άλλα συστήματα έτσι και το Labouchere έχει την ευελιξία για διάφορες παραλλαγές. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις πιο γνωστές.

Συντηρητικό Labouchere

Το γνωστό και ως Zero Labouchere είναι μια πιο συντηρητική μορφή του αρχικού συστήματος που στόχο έχει να μειώσει το ύψος των πονταρισμάτων, αποφεύγοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο των μεγάλων χρηματικών ποσών σε περίπτωση αρνητικού σερί. Η λογική βασίζεται στο ότι παίκτης προσθέτει μερικά μηδενικά στην αρχή της ακολουθίας πχ. ( 0-0-0-1-2-3-4 ) έτσι ώστε να μην αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό τα επόμενα πονταρίσματα.

Αντίστροφο (Reverse) Labouchere

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια αντιστροφή της ακολουθίας από αρνητική σε θετική. Σε αυτή την παραλλαγή, το άθροισμα του πρώτου και του τελευταίου αριθμού προστίθεται στο τέλος της ακολουθίας μετά από κάθε κερδισμένο στοίχημα και όχι μετά από κάθε αποτυχία όπως συμβαίνει στο κανονικό. Αντίστοιχα, αφαιρούμε τον πρώτο και τον τελευταίο αριθμό της ακολουθίας μετά από κάθε χαμένο στοίχημα.

Θεωρείται ως μια αρκετά επιθετική παραλλαγή που στόχος της είναι να μειώνει τις απώλειες σε περίπτωση ήττας και κυρίως στην εμφάνιση αρνητικού σερί. Όμως, το σκοτεινό σημείο του συγκεκριμένου συστήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι ένας ολοκληρωμένος κύκλος στην ακολουθία αριθμών, δεν εγγυάται την επίτευξη κέρδους. Για να προκύπτει κέρδος, θα πρέπει ο παίκτης να κερδίζει κάτι παραπάνω από το 50% των συνολικών του στοιχημάτων.

Split Labouchere

Η συγκεκριμένη παραλλαγή χρησιμοποιείται από τους παίκτες που θέλουν να μειώσουν το ρίσκο της συνολικής απώλειας του κεφαλαίου τους. Στόχος του συστήματος είναι να αποσυμφορήσει τις μεγάλες ακολουθίες με πολλούς αριθμούς, με το να τις χωρίζει σε μικρότερες. Αυτός ο διαχωρισμός έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος ζημιάς από μεγάλα αρνητικά σερί. Στην ουσία γίνεται μια σταδιακή μετάβαση από την μια ακολουθία στην άλλη με αρκετά μειωμένο ρίσκο και ο παίκτης συνεχίζει με την δεύτερη αφού ολοκληρώσει την πρώτη.

Όπως συμβαίνει και στο reverse Labouchere, έτσι και στο split, ο παίκτης θα πρέπει να εφαρμόζει την παραλλαγή στα αρχικά πονταρίσματα ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες χρηματικές απώλειες σε περίπτωση που ξεκινήσει με αρνητικό σερί.

Η έμπειρη ομάδα του bet-prognostika.com, αποτελείται από Tipsters που ασχολούνται χρόνια με το στοίχημα και παρέχουν καθημερινά προγνωστικά σε μια ευρεία γκάμα αθλημάτων και πρωταθλημάτων. Ωστόσο, στην κατηγορία Subscriptions θα βρείτε και τα ανανεωμένα συνδρομητικά πακέτα, καταξιωμένων VIP Tipster. 

Πλεονεκτήματα
  • Ο παίκτης θέτει στόχους στα κέρδη που σκοπεύει να αποκομίσει ορίζοντας την ακολουθία στο σύστημα Labouchere.
  • Είναι από τα συστήματα που δεν οδηγούν σε ραγδαία αύξηση των πονταρισμάτων όπως στα ( Martingale και Fibonacci ) και χρειάζεται μεγάλο αρνητικό σερί για σημαντικές απώλειες
  • Μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε οποιαδήποτε αγορά 2 σημείων χωρίς να περιορίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα
  • Συνεισφέρει στον έλεγχο της κάβας σας
Μειονεκτήματα
  • Όπως σε όλα τα συστήματα αρνητικής προόδου υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης μεγάλων αρνητικών σερί που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες. Συνεπώς χρειάζεται κάποια «άνεση» στο κεφάλαιο του παίκτη
  • Χρειάζεται υπομονή και πειθαρχεία στους κανόνες και τα βήματα του συστήματος για την αποφυγή καταστροφικών λαθών
  • Στο ενδεχόμενο μιας μακριάς ακολουθίας με μεγάλους αριθμούς, ενδέχεται να μην γίνονται αποδεκτά τα μεγάλα πονταρίσματα από τον εκάστοτε μπουκ, οδηγώντας το σύστημα σε αδιέξοδο
Μπορεί να δουλέψει το σύστημα Labouchere;

Το γεγονός ότι το Labouchere μπορεί να επιστρέψει κέρδος ακόμα και με επιτυχίες κάτω από το 50%, έχει ενισχύσει την άποψη αρκετών παικτών που πιστεύουν πως λειτουργεί αποτελεσματικά. Πράγματι, είναι εφικτό να αποκομίσει κανείς κέρδος μέσω αυτού του συστήματος εάν καταφέρει και αποφύγει την δίνη ενός μεγάλου αρνητικού σερί. Το πρόβλημα βρίσκεται, στο ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο παίκτης δεν θα υποπέσει σε ένα ζημιογόνο αρνητικό σερί. Θα ήταν αρκετά πιθανό άλλωστε αν το χρησιμοποιείτε συχνά ως στρατηγική η για αρκετό χρονικό διάστημα αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης του.

Το να αυξάνεται τα πονταρίσματα μετά από κάθε ήττα, συνεπάγεται πως ένα μεγάλο αρνητικό σερί μπορεί να οδηγήσει τα πονταρίσματα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα στα συνολικά κεφάλαια του παίκτη ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και τα όρια πονταρίσματος του κάθε μπούκμεϊκερ. Όπως και να χει κάποια στιγμή ο παίκτης θα φτάσει σε σημείο που δεν θα μπορεί να ακολουθήσει το ποντάρισμα που απαιτεί το σύστημα.

Το να φτάσει κανείς στο σημείο αυτό, σημαίνει πως το σύστημα έφτασε σε αδιέξοδο κοστίζοντας στον παίκτη όλα τα έσοδα που είχε ποτέ από το σύστημα και ενδεχομένως κάτι παραπάνω. Με λίγα λόγια, καταστροφική κατάληξη.

Ο λόγος που μερικοί παίκτες στηρίζουν το Labouchere ή κάποιο άλλο σύστημα αρνητικής προόδου, όπως είναι το Martingale, το Fibonacci  και το D’Alembert, είναι επειδή πιστεύουν πως δεν θα χάσουν  αρκετά στοιχήματα στην σειρά για να δημιουργηθεί πρόβλημα. Για παράδειγμα, θεωρούν πως αν δουν την εμφάνιση του κόκκινου χρώματος για αρκετές συνεχόμενες φορές στην ρουλέτα, υποθέτουν πως θα εμφανιστεί σύντομα το μαύρο.

Ωστόσο αυτό το σκεπτικό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο τροχός της ρουλέτας δεν έχει μνήμη. Ακόμα και αν εμφανιστεί 15 συνεχόμενες φορές το κόκκινο, η πιθανότητα να εμφανιστεί την επόμενη φορά είναι ακριβώς ίδια με του μαύρου. Η λανθασμένη αντίληψη ότι σύντομα μετά από τόσα κόκκινα θα εμφανιστεί το μαύρο, είναι γνωστή ως Gambler’s fallacy ( πλάνη του τζογαδόρου ). Αυτή η «πλάνη» έχει οδηγήσει αρκετούς παίκτες στην καταστροφή και δεν θα ήθελε κανείς υποπέσει σε αυτό το λάθος.

Συνοψίζοντας, ούτε το Labouchere μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και με λιγότερες επιτυχίες μπορεί να αποφέρει κέρδος, θα εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ενός μεγάλου αρνητικού σερί.

Ο παίκτης οφείλει να έχει πειθαρχία όταν έχει συνεχόμενες επιτυχίες και να ξέρει πότε θα πρέπει να σταματήσει όταν η κατάσταση εξελίσσεται καταστροφικά για τα κεφάλαια του.

Μπορείτε να βρείτε πλούσια θεματολογία για το στοίχημα στο site, Stoixima365

Επιμέλεια: Χρήστος Γερακάκης.