Οδηγός για το στοίχημα στην πυγμαχία

Η πυγμαχία η αλλιώς μποξ από παλιά είναι συνδεδεμένη με το στοίχημα και ακόμη και στις μέρες μας αποτελεί ένα βασικό άθλημα δραστηριοποίησης των στοιχηματικών εταιριών.

Το στοίχημα μποξ λατρεύεται κυρίως από τους φίλους των πολεμικών τεχνών, γενικότερα όμως έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ισχυρό πυρήνα θαυμαστών. Είναι από τα ατομικά αθλήματα με τους μεγαλύτερους τζίρους παγκοσμίως κι εκτός από καλές ευκαιρίες κέρδους, προσφέρει παράλληλα την ευκαιρία διασκέδασης, αφού πολλοί παίκτες αρέσκονται στο να παρακολουθούν αγώνες πυγμαχίας.

Είτε είστε λοιπόν απλά fan ή απλά σας αρέσει η αδρεναλίνη, το παρόν κείμενο θα σας δώσει μια χρήσιμη επισκόπηση των βασικών στοιχείων του στοιχήματος στην πυγμαχία.

Κανόνες

Οι ρίζες της πυγμαχίας βρίσκονται στα αρχαία χρόνια. Από την Αρχαία Ελλάδα, μέχρι την Αρχαία Αίγυπτο και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Υπάρχουν πολλές καταγραφές σχετικά με το άθλημα της πυγμαχίας, το οποίο είναι και από τα πλέον παλαιότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τη σημερινή εποχή, το μποξ έχει τρεις κατηγορίες. Ερασιτεχνικό, Ολυμπιακό και επαγγελματικό. Υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στα τρία αγωνίσματα. Ξεκινώντας από την ερασιτεχνική πυγμαχία, ο κάθε αγώνας έχει δύο γύρους με διάλειμμα ενός λεπτού ανάμεσα. Στους επαγγελματικούς αγώνες, οι γύροι είναι από 4 έως 12 και έχουν χρονική διάρκεια τρία λεπτά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι τρίλεπτοι γύροι είναι τρεις.

Η νίκη καθορίζεται

 • Έπειτα από απόφαση του διαιτητή σύμφωνα με τα χτυπήματα που έχει δεχθεί ο ένας πυγμάχος
 • Με νοκ-άουτ, δηλαδή όταν ο αθλητής πέφτει στο έδαφος και δεν καταφέρνει να σηκωθεί στα επόμενα 10 δευτερόλεπτα
 • Με διακοπή του αγώνα αν υπάρξει εγκατάλειψη ή ντισκαλιφιέ, δηλαδή είτε αντιαθλητική συμπεριφορά είτε πολλά τεχνικά φάουλ (σ.σ. χτυπήματα που είναι αντίθετα στους κανονισμούς).

Οι κοινοί κανονισμοί και στα τρία αγωνίσματα είναι οι εξής:

Οι αθλητές οφείλουν να φορούν γάντια και να ζυγίζονται, προκειμένου να κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους. Οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες είναι Heavyweight, γνωστή και ως βαρέων βαρών, η πιο διάσημη, η Middleweight, Featherweight, Bantamweight και Lightweight, ενώ σημειώστε πως υπάρχουν και αγώνες γυναικών. Από εκεί και πέρα, πάντα ο αγώνας γίνεται σε ρινγκ ίδιων διαστάσεων, οι γύροι είναι τριών λεπτών και το διάλειμμα διαρκεί 60 δευτερόλεπτα. Τα 10 δευτερόλεπτα για το νοκ άουτ είναι επίσης κοινά σε όλες τις κατηγορίες.

Τα βασικά χτυπήματα στο μποξ είναι τα παρακάτω:

 • Hook: Το κλασικό χτύπημα, που μαζί με το εκάστοτε χέρι, ο αθλητής γυρίζει ταυτόχρονα το σώμα και το πόδι του για μεγαλύτερη ώθηση.
 • Uppercut: Η κίνηση του χεριού ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω. Συνήθως το χτύπημα αυτό γίνεται στο πιγούνι του αντιπάλου.
 • Jab: Θα το ακούσετε και ως direct. Είναι το χτύπημα που γίνεται με ευθεία κίνηση στον αντίπαλο.
 • Cross: Το χτύπημα ξεκινάει από το πιγούνι του αθλητή που το επιχειρεί και γίνεται με το καλό του χέρι. Μάλιστα, το πόδι ακολουθεί την κίνηση για μεγαλύτερη δύναμη.
Τι πρέπει να προσέξουμε πριν ποντάρουμε το πρώτο στοίχημα στην πυγμαχία

Η επιτυχία ενός στοιχήματος πυγμαχίας, όπως συμβαίνει και σε κάθε άθλημα, βασίζεται σε εσάς που συλλέγετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους στον αγώνα. Παρόλο που δεν υπάρχει σίγουρο στοίχημα, σίγουρα μπορείτε να κάνετε μια προσεκτική έρευνα και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε.

Καταρχάς πρέπει να λάβετε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητής που θα στοιχηματίσετε αντέδρασε σε προηγούμενους αγώνες σε αυτό το επίπεδο και πώς αντιδρά κάτω από υψηλή πίεση. Εάν πρόκειται για αγώνα μποξ με χρηματικό έπαθλο και ο αθλητής σας δείχνει καλά προπονημένος και χωρίς τραυματισμούς, μπορείτε να στοιχηματίσετε σε αυτόν με κάπως μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε είναι αυτό που συμβαίνει με έναν μπoξέρ κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν τον αγώνα. Οτιδήποτε μας δίνει ενδείξεις για τη φυσική κατάσταση που βρίσκεται ο αθλητής πριν τον αγώνα αξίζει να το ερευνήσουμε και να το λάβουμε υπόψη μας. Φυσικά, είναι εξαιρετικά απίθανο να δούμε έναν αθλητή που διεκδικεί το τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και να κάνει παράλληλα κακή εξωγηπεδική ζωή.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, όταν πρόκειται να αναλύσετε τους μαχητές είναι να μην πέσετε στην παγίδα των media παραμονές του αγώνα. Θα ακούσετε πάρα πολλά πράγματα που τα περισσότερα θα είναι μάλλον εικασίες παρά πραγματικότητα και έχουν να κάνουν με το promotion και με παιχνίδια των μάνατζερ.

Βασικές αγορές στο στοίχημα μποξ
 • Bout betting: Στοιχηματίζετε στον νικητή της αναμέτρησης. Μπορείτε να ποντάρετε σε όποιον αντίπαλο επιθυμείτε και βέβαια υπάρχει πάντα και η επιλογή της ισοπαλίας. Ωστόσο, η ισοπαλία θα έχει πολύ μεγάλες αποδόσεις, καθώς οι ισοπαλίες δεν είναι μια συχνή έκβαση αποτελέσματος στην πυγμαχία.
 • Round betting:Αυτό το στοίχημα σας προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιος θα κερδίσει και σε ποιο γύρο θα νικήσει. Αυτή μπορεί να σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν οι αποδόσεις για το φαβορί είναι εξαιρετικά χαμηλές.
 • Round group betting:Παρόμοιο με τo προηγούμενο στοίχημα, αυτό εδώ όμως προσφέρει μια μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον νικητήριο γύρο, αφού στοιχηματίζεις σε περισσότερους γύρους. Προτιμάται συχνά από αρκετούς παίκτες επειδή η ακριβής επιλογή του ενός γύρου είναι ένα πραγματικά δύσκολο στοίχημα.
 • Method of victory:Μια αγορά με μεγάλο εύρος, που επιτρέπει στους παίκτες να επιλέξουν πώς θα συμβεί το αποτέλεσμα. Οι επιλογές είναι ανάμεσα σε: νοκ-άουτ, τεχνικό νοκ-άουτ ή ντισκαλιφιέ.
 • Fight to go the distance:Ένα απλό ναι ή όχι στο στοίχημα αν ο αγώνας θα διαρκέσει και τους 12 γύρους. Καλό είναι να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με τους αθλητές, προτού ασχοληθείτε με αυτό το στοίχημα.
 • Over/under rounds:Αυτό το στοίχημα σας επιτρέπει να προβλέψετε αν ο αγώνας θα διαρκέσει περισσότερο ή λιγότερο από έναν συγκεκριμένο αριθμό γύρων. Για παράδειγμα, εάν στοιχηματίζατε σε γύρους άνω των 8,5, θα χάνατε εάν σταμάτησε στον 8ο ή και πιο πριν, αλλά θα κερδίζατε εάν διαρκούσε μέχρι τον 9ο ή και πιο μετά.
Μακροχρόνια στοιχήματα και Live Betting στην πυγμαχία

Στις στοιχηματικές πλατφόρμες θα βρείτε για ποντάρισμα pre game τους περισσότερους από τους προγραμματισμένους πυγμαχίας. Το live betting, όμως, είναι διαφορετική υπόθεση. Συνήθως για ζωντανό στοιχηματισμό προσφέρονται μόνο τα μεγάλα γεγονότα, εκεί όπου μπορείτε να ποντάρετε στις ειδικές αγορές του κάθε γύρου και να έχετε κέρδη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά το live streaming, για να υπάρξει ζωντανή μετάδοση αγώνα αυτός θα πρέπει να αφορά κάποιον τίτλο και ταυτόχρονα να μην υπάρχει περιορισμός στα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τέλος, για τους λάτρεις των μακροχρόνιων bets, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως οι επιλογές σας είναι περιορισμένες. Ωστόσο τα μεγάλα τουρνουά που κρίνουν σημαντικές ζώνες προσφέρονται για στοιχηματισμό. Εξάλλου, οι μακροχρόνιες αγορές για τις ζώνες των πρωταθλητών προσελκύουν μία πολύ σημαντική μερίδα παικτών.