Loading...
log in

Αφιερώματα

Boxing Day

Η Boxing Day είναι μία ημέρα αργίας σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Γροιλανδία, στη Νέα Ζηλανδία και στο Χονγκ Κονγκ, αλλά κυρίως όπου υπάρχει χριστιανικός πληθυσμός.

Τι σημαίνει και η ιστορία του..

Στις 26 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Στεφάνου είναι επίσημη αργία σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Γροιλανδία, στη Νέα Ζηλανδία και στο Χονγκ Κονγκ, αλλά κυρίως με χριστιανικό πληθυσμό. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πως προέκυψε αυτή η μέρα και γιατί πήρε αυτό το περίεργο όνομα. "Boxing Day" σημαίνει "Ημέρα του Κουτιού" στην ελληνική μετάφραση και στη σύγχρονη εποχή, η ονομασία μπορεί να αποδοθεί στο άνοιγμα των δώρων των Χριστουγέννων τη συγκεκριμένη ημέρα (εάν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη στις 25 Δεκεμβρίου).

Το έθιμο..

Η ονομασία της ημέρας αυτής πήρε από ένα έθιμο το 19ο αιώνα, όπου οι έχοντες έκαναν δώρα προς τους μη έχοντες την επόμενη των Χριστουγέννων. Την εποχή των εξερευνήσεων  όταν τα πλοία σάλπαραν με στόχο να βρουν νέα γη, ένα Χριστουγεννιάτικο κουτί χρησιμοποιείτο για καλή τύχη στους ναυτικούς. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα μικρό δοχείο που τοποθετούσε στα πλοία ένας ιερέας και όσοι ναυτικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ασφαλή επιστροφή έριχναν μέσα χρήματα. Μετά, το δοχείο σφραγιζόταν και το φύλαγαν στο κατάστρωμα για όσο διαρκούσε το ταξίδι. Αν το ταξίδι ολοκληρωνόταν, το δοχείο έφτανε στα χέρια και πάλι του ιερέα, ο οποίος το φύλαγε μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν και το άνοιγε για να μοιράσει το περιεχόμενό του στους φτωχούς.

Η αξία της Boxing Day στον αθλητιμό και στο ποδόσφαιρο..

BoxingDay

  Στον αθλητισμό που μας ενδιαφέρει εμάς τόσο στην Αγγλία, όσο και στη Σκωτία, η παράδοση επιβάλλει στις Premier League και των δύο χωρών, αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες και τις κατηγορίες ράγκμπι, να έχουν πλήρη αγωνιστική δράση. Βέβαια, παραδοσιακά στην Boxing Day έπρεπε να αγωνίζονται ομάδες από την ίδια πόλη, ώστε οι οπαδοί αυτών να μην κάνουν μακρινά ταξίδια εν μέσω εορτών, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων. Επίσης, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί στην Αγγλία και την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Μπορεί την προηγούμενη μέρα να μην έχει ψυχή πουθενά και ακριβώς την επομένη να γίνετε το αδιαχώρητο έξω στους δρόμους. Όλοι για ψώνια, φαγητό με τις οικογένειες και μετά στο γήπεδο.

Αυστραλία - Boxing Day Cricket Ground

Στην Αυστραλία, η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είναι η μέρα διεξαγωγής του Boxing Day Test στο Melbourne Cricket Ground (αγώνες κρίκετ), αλλά και η έναρξη του Race Hobart Yacht στο Σύδνεϋ (ιστιοπλοϊκοί αγώνες). Στον Καναδά αντίστοιχα την ημέρα αυτή αρχίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου κάτω των 20 ετών.

Ελβετία - Boxing Day Spengler Cup

Το Spengler Cup (χόκεϊ επί πάγου) είναι η διοργάνωση που ξεκινά επίσης στις 26 Δεκεμβρίου στο Νταβός της Ελβετίας και περιλαμβάνει την ομάδα HC Davos, την εθνική ομάδα του Καναδά, αλλά και άλλες, κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες του αθλήματος.

Ιρλανδία - Boxing Day .. το μεγάλο ντέρμπι

Τέλος, στην Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια της Boxing Day διεξαγόταν το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στη Λίνφιλντ και τη Γκλέντοραν, με τους ''Glens'' να έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι με τρεις νίκες περισσότερες από τους αντιπάλους τους (πέρσι κέρδισε η Λίνφιλντ 2-1). Λόγω, όμως των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο “Windsor Park” κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το 2008, η IFA (Ιρλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) σταμάτησε τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ανεστάλη το Φεβρουάριο του 2009.

Τα μυστικά της Boxing Day

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές και παράγοντες που υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να μην υπάρχουν αγώνες τη συγκεκριμένη μέρα διότι οι ποδοσφαιριστές επιβαρύνονται πάρα πολύ και έχουν ανάγκη από ξεκούραση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου οι ομάδες είναι τα αφεντικά, οι φίλαθλοι οι εργάτες και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες να είναι τα δώρα. Για τον κόσμο η Boxing Day είναι εξίσου σημαντική, με την πρεμιέρα και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Από την ημέρα της κλήρωσης το καλοκαίρι, οι Άγγλοι φροντίζουν να κλείσουν μια θέση στο γήπεδο μαζί με την οικογένειά τους. Γιατί για τους Άγγλους η μπάλα είναι ότι οι διακοπές για τους υπόλοιπους.

Videography Tips : Στο παρακάτω video θα ακούσετε από ανθρώπους που έχουν ζήσει την συγκεκριμένη μέρα την αξία της και τι σημαίνει για τον κόσμο..

Τσουπλάκης Δημήτρης


Πολυμέσα

app store logo
android